Woensdag, diversiteitsdag

25 september 2013 - Radicofani, Italië

Woensdag 25 september 2013. Voor de één een doodgewone woensdag zoals doodgewone woensdagen kunnen zijn. Voor de ander misschien een eenmalige dag, wellicht uniek van karakter. Eentje die in het geheugen brandt tijdens het verstrijken ervan. Hoe was uw dag?

Voor mij, beter gezegd ons, geweldig. Het is schitterend lopen tussen Quirico d'Orcia en Radicofani. Zeker als je bereid bent een paar kilometers extra te doen en het advies van pastoor Gianni dus niet volgt. Ik herhaal niét volgt. Hij stuurt je namelijk een stuk langs de SS 2. Zijn motto is dat je daarmee kilometers spaart. Ik ben toch niet alleen hier voor asfalt te rocken? Dus gaan we voor de langere variant.

Verder niks dan lof over pater Gianni. Sterker nog, we hebben nooit een pastoor meegemaakt die zo midden in het leven staat. Discusierend over wereldse vraagstukken en geloofskwesties, paffend en met de nodige humor. Pastoor Gianni droeg een korte camouflagebroek en gympen. Na de maaltijd nodigde hij ons nog uit voor een grappa.

De bisschop wilde hem een keer overplaatsen naar een andere stad. Van de 2500 huishoudens in zijn parochie tekenden er 2000 protest aan, aldus de pastoor. Ik kan het niet checken, maar geloof onmiddellijk dat hij een bepaalde populariteit geniet. Zie daar: pastoor Gianni doet me geloven ha ha.

Terug naar de route. Het advies is ook om voldoende eten en drinken mee te nemen. Vooral eten is belangrijk. Water kan verschillende keren via publieke taps bijgetankt worden. Met betrekking tot het eten, onderweg treffen we (wat een geluk) de kok van het Australisch/Amerikaans gezelschap. Hij is bezig het eten te bereiden voor 'Garret en zijn girls.' Hij herkent me en biedt ons enkele hapjes aan. De onverwachte pauze is perfect getimed. Daarna kunnen we er weer een poosje tegen. I love this man!

Later eten we in een restaurant bij een tankstation voortreffelijke pasta. De laatste acht km gaat het in een gematigd percentage omhoog tot we het hostel van Santi Pietro e Giacomo bereiken. Een super locatie pal naast de kerk. In het gastenboek staan weinig berichten van Nederlandse pelgrims. Geen idee waarom. De locatie is echt van harte aan te bevelen. Het is er niet druk, slechts een Engelse moeder en dochter, die de eerste dag op pad zijn, en later Chris, een jonge Duitser. Een beetje een zweverig type. Op zoek naar zichzelf of op zoek naar de wereld? Ik ga het hem vanavond niet meer vragen. Morgen trouwens ook niet. Dan loop ik met Len naar Acquapendente. Met 24 km een iets kortere dag dan vandaag. Ik vind het prima.

Len heeft genoten de eerste dag, dat is fijn. Hij is nog een blokkie om. Even het eten laten zakken. Hij heeft me in een notendop bij gepraat wat er zo allemaal gaande is, en is geweest. Van de leiderswissel en veranderende toon van Iran tot de postcodeloterij die in Kelpen-Oler viel (prijswinnaars, van harte!) het passeerde de reveu. Jazeker, diversiteit aan onderwerpen kan ons niet ontzegd worden. Vandaag, op woensdag 25 september 2013. Een gewone prachtige dag.

@Maart: mijn doel is Capranica. Aangezien Rome in de buurt is, loop ik daarna door naar het St. Pietersplein in Rome.

14 Reacties

 1. Miek vd. Voort:
  25 september 2013
  Wat een aardige mensen ontmoet jij. Ik moet heel eerlijk zijn ik doe het je niet na. Het schiet nu echt op. Terwijl wij Weert kermis vieren, loop jij de laatste kilometers
  Ik duim voor je dat je de eindstreep haalt zonder brokken, succes.
 2. Francien:
  25 september 2013
  Zo te lezen een geweldige dag gehad,met veel ontmoetingen.
  En wat een pastoor zo moeten er meer zijn,zo heerlijk gemoedelijk,dan zaten hier misschien ook weer de kerken vol.
  Voor morgen weer wat kilometertjes.
  gr francien
 3. Maart Vestjens:
  26 september 2013
  Ha Marcel,

  Natuurlijk, de pastoor was/is aardig. Hij staat in het volle leven. Zo zijn er trouwens hier in Nederland ook talloze (gewijde en niet gewijde) pastores die weten wat leven anno 2013 echt is en ook weten van de hoed en de rand. Je moet ze alleen weten te vinden!!!

  Hier was de woensdag ook een gewone woensdag. Gewoon heel de dag gewerkt, terwijl de temperatuur buiten aangenaam was en met af en toe een herfstzonnetje. Het was echt rustig najaarsweer..heerlijk. Ook de komendne dagen belooft het zo te worden, ofschoon de temperatuur iets zal gaan zakken tot zo rond de 17 graden.

  Len kan natuurlijk alleen Len C. van de Grathemerweg zijn. Een andere Len van ongeveer die leeftijd ken ik niet.Doe hem mijn hartelijke groeten. Hij is toch ook zo'n globetrotter, meen ik ooit vernomen te hebben van zijn moeder...

  Lopen tot op het Sint Pietersplein is dus je laatste doel. En dan ook nog de grote kerk van het Vaticaan naar binnen? Het is er indrukwekkend; ik weet het. Ook vanwege zoveel gelovigen uit heel de wereld. En je weet dat een kattensprong vanaf het grote plein de Nederlandse kerk ligt: Friezenkerk, waar iedere zondagmorgen een dienst in het Nederlands plaatsvindt...

  Als dank, als dank en als support
  Ga door...
  We spreken elkaar nog wel, zodra je terug bent


  Is het zo dat de laatste loodjes het zwaarst wegen, of worden ze juist na meer dan 1000 km lopen veel lichter? Ik veronderstel het laatste, ofschoon de emotie, de herinnering, de pijn, het verdriet, het echte voorgoed afscheid, de gelopen tocht, het in den vreemde willen en durven gaan, bijdragen tot de geslepen diamant die je door lopen, delen met en de meditatieve stilte hebt weten te slijpen. Respect zij jouw deel

  Loop ze morgen samen met Len. Hoe ver loopt/pelgrimeert hij met je mee?

  Lieve groet,
  Maart
 4. Henk en Wendy:
  26 september 2013
  Hey Marcel,
  edere aovendj geniete wae van dien prachtige verhaole! Sjiek!
  Respect!
  Groete van Henk en Wendy (auch aan Len natuurlik)
 5. Resy:
  26 september 2013
  Hey Marcel,

  Hup weer ffkes gegoogeld om te kieke waat dien oetzicht is op het moment. Man oh man waat ein geweldige omgaeving.
  Diene telefoon zal waal euvervol zeen van foto's.
  Geweldig om zonne hippe pastoor taege te kome waat zo in het leave steit. Zowiezo waar het sjoon om diene woonsdig te leaze, goof eine gezellige indruk. Nog ein paar daag, en dan is het moment doa. Dan is dien doel bereikt. Man ich zal dich soves goan misse, doorom geneet ich noe dubbel en dik van dien verhoale en dien geveul waat ze mit os deils. Geneet vandaag weer en vanoavend zal ich het leaze.
  Mich kump ineine keer het leedje in de kop you never walk alone, mmm maf maar klopt waal.
  Wunsj dich eine sjoone daag vandaag en tot laters.

  Groetjes van os allemoal
 6. Klaas:
  26 september 2013
  Topstuk!
 7. Will en Mien:
  26 september 2013
  Leuk om je verhaal weer te lezen, wij wensen je sterkte op de cruciale dag.
  Misschien helpt dit citaat van Salvador Dali,
  Bij elk afscheid wordt een herinnering geboren!!!!

  Groetjes en tot ziens in Nederweert.
 8. Aldje Hendrikx:
  26 september 2013
  t giet good marcel .dit giet lukke knuffel wim en aldje
 9. Tim S. oet K-O:
  26 september 2013
  Twee Kujeldreiers, gezwaore kammeräöj laope same richting Caprinica, de eine mit ein missie, de anger om ziene vrundj te ongersteune dae al zowiet is gegange. Gegange wie unne trein.
  Doot LEN de groete oet K-O. Ouch veur hem: grote waardering veur ziene support.
  Asse morgeaovundj in of inne buurt van Viterbo bis, dan spele wae aan 't indj vanne rippetiesie vanne fanfaar de mars "Viterbo" veur dich Marcel, eine snelle mars. Un aanmoediging veur 't letste stök. Wae rope pap d'r dan FF bie... Dae is d'r vriedigs nog altied bie. Fantasties vinj ich det.
  Haoj dich good! Heel väöl vrunj die zuusse noe neet, die sjtaon achter dich! En det zeen d'r unne machtige houp.
  Desse de kracht en 't licht van de Eeuwige verder op dien paad moogs vinje....
 10. Joerie Minses:
  26 september 2013
  Bedankt voor je felicitatie! Goed nieuws reist snel (vrij vertaald uit het Engels). De postcodeloterij winnen is natuurlijk hartstikke fijn! Maar, weet je, echte rijkdom is niet in geld uit te drukken. Rijk ben je pas als je doet wat je hart je ingeeft. Zoals jouw speciale pelgrimstocht naar Capranica/Rome.
 11. Will:
  26 september 2013
  Hey Marchelly,

  De daag zeen we al aaf aan ut telle, dit geit good komme

  gr. Will&Juul
 12. Erna Vestjens:
  26 september 2013
  Marcel, wat weer een mooi verslag. Ik ben trouwens ontroert door al die reacties hierboven. Geweldig hoe iedereen met je mee leeft en je een hart onder de riem steekt met mooie woorden. Je wordt gedragen naar Capranica. Ook door mij. Super dat je vriend Len mee loopt. Ik wens jullie nog een paar fijne dagen toe !!!
  groetjes Erna
 13. Tiny en Wim:
  26 september 2013
  Ha Marcel ff een berichtje uit Leveroy, wat is het toch geweldig dat er zoveel oud collega,'s je volgen op je weg naar Rome, ik sprak van middag Ria Vries de vrouw van Frans, ze vertelde me dat ze voor dat ze onder wol kroop eerst nog je verhaal van de dag moest lezen, kun je na gaan hoe iedereen er mee bezig is, dit moet je toch krachtvgeven, geniet er van en de groeten Tiny en Wim
 14. Gijs Brackenie:
  26 september 2013
  Hoi Marcel, net weer je story gelezen, geweldig, en zeker mooi de gedachten die je verhalen teweeg brengen alsook de reactie hierop, zeker nu pink ik bij het lezen en denkend aan de achterliggende gedachte van je trip een traantje weg, een schoonzus van me is stervende en toen las ik de mooie woorden in een reactie op jouw schrijven; bij elk afscheid word een herinnering geboren, vandaag des temeer treffende woorden.
  Marcel heel veel sterkte op deze laatste etappes van je reis, respect, grtjs di nonno