Positieve brandstof

2 juni 2026 - Pont-à-Mousson, Frankrijk

Dertig seconden, langer had ik niet buiten moeten staan om doorweekt te raken. Tjuu; wat gaat het los. Plaats van handeling, het centrum van de stad Nancy. De fiets staat buiten, die kan tegen een stootje. Net als de tassen. Die zijn van 'schoonvaders' Piet. Ze hebben al een paar fietstouren gemaakt. Goed spul gaat lang(er) mee. En ze doen (nog steeds) wat ze moeten doen. De inhoud beschermen tegen weer, wind en water (lees: regen). Dus, waarom nieuwe halen?

Afijn. Terwijl het buiten hoost knabbel ik een heerlijk middagmenu. Ik neem de tijd. Als 'sturm und gewitter' zijn overgedreven begin ik aan het laatste deel van de dag.

1000080813

De ochtend begon ook al nat. Inpakken van het tentje en de rest van je uitrusting is dan minder. Maar, LAF-ERS (Lange Afstand Fietsers) rijden niet alleen met mooi weer.

Gisteren ging het lang vals plat omhoog. Vandaag kantelde de medaille. In het voordeel van Tinnie. Ha, ha... na Epinal schutte de sluizen naar beneden. En ook nu héél véél sluizen. Vamos!

1000080816

Het Franse kanalennetwerk is oud, maar ingenieus. Fijn voor schippers. Het zorgt er ook voor dat je bijna in alle stilte een stadscentrum kunt binnenrijden. Zoals vandaag in Nancy én ankerplaats Pont 'd Mousson. Steden die je over de autobaan voorbij razend van de borden kent.

1000080815

Ik heb een accommodatie geboekt via Airb&b. Op de slaapkamer hangen tentje, grondzeil en slaapzak te drogen. Op tafel een rood wijntje. Op de teller 118 km. Morgen tik ik de 5000 km aan.

"5000 kilomaeter! Dèt meinse toch neet?" hoor ik Annie in gedachte zeggen. Jazeker.

Om 8.30 uur heb ik een afspraak met een lokale Richard Vaes om de ketting nog een keer schoon te maken en te spannen. Vanaf de laatste beurt in Capranica zijn de nodige kilometers gemaakt en bergen overwonnen. Dan mag het fietske best weer verwend worden. Sowieso wil ik niet klapperend en krakend thuiskomen.

1000080820

Na de beurt trap ik af richting Luxemburg en misschien wel weer Duitsland.

De geur van Limburg en De Peel. Ruik ik het? Of beeld ik het mezelf, ondanks sturm und gewitter, in? Whatever. Het zorgt voor positieve brandstof. Eens kijken waar we morgen eindigen.

1. Kim:
    2 juni 2026
    Ge rookt d'n asfalt en de zwaj
    Als 't pas gereagend haj
  2. Mars en Yvonne:
    3 juni 2026
    Nondepie det deej 2 Bikkels al bienao 5000 km oppe teller hebbe, det es toch gooj Limburgse kwaliteit 💪
  3. ALDJE:
    Neet te gluive 5000 k.m