Cheb Khaled's Di Di
19 mei 2026 - Camallera, Spanje
In 1997 bezocht ik een Raïmuziekfeest in Den Bosch met een meisje dat volgens mij nu ergens in Spanje woont. Hoofdact was Khaled Hadj Brahim, oftewel Cheb Khaled. Een Algerijns zanger van raïmuziek. Een superster in zijn genre. Hij is in Nederland bekend van zijn hit Aïcha. Ik 'kende' hem al naar aanleiding van zijn eerdere hitje Di Di. Khaled wordt ook wel de "King of Raï" genoemd.
Het feest was geweldig. Er werd gedanst, geklapt. Iedereen had plezier. De relatie met het meisje was kortstondig, de herinnering blijvend.
Ik kom er op als ik tijdens de rustdag een kapperszaak binnenstap. De muziek lijkt verdorie veel op Cheb Khaled. Er naar vragend bevestigt de haarartiest, zelf met weinig haar, mijn vermoeden. Als ik vervolgens een strofke Di Di en Aïcha zing, is er direct connectie. We zingen zelfs samen de refreinen. Geweldig. Muziek verbroedert.
Na de knipbeurt is het rusten, een strandwandeling maken en de route verkennen. In het noorden zie ik donkere wolken. Ook Calella wordt gezegend.
's Avonds héérlijk eten in restaurant La Roda. Een aanrader, als je houdt van mosselen óf kip. Vind je dat niet lekker. Dan helaas. Het menu biedt weinig anders. De kip, die is befaamd. Die wordt, a'la Buijs in Weert, gegrild. Maar dan op een houtvuur. Ze hebben er een grillmeister voor in dienst. Ik bijt mijn vingers er zowat door af, zo lekker.
Dat doe ik, wat betreft de route, vandaag ook, bijna. Sowieso een top 5 notering. Alles zit er in. Strandweg, kustweg, met waanzinnig mooie 'views', een geweldige oversteek van een zelf gekozen bergpas, rustige boerenwegen door kleine idyllische dorpjes en een paar fijne stops.
Vooral de kustweg, vanaf pakweg Lloret de Mar tot Saint Feliu de Guixois is werken. Voor Bikkel én berijder. Het blijft slingeren en op en neer gaan (lees met 15 km p/u max naar boven, met 45 km p/u naar beneden). De uitzichten maken het gewerk dubbel en dwars goed. Net als de buitentemperatuur. Het kwik stijgt naar 24 graden.
Tijdens een koffiepauze heb ik contact met Nederweertenaar Huibert die onlangs van Strateris naar Barcelona peddelde. Ik krijg nuttige tips. Tijdens diezelfde schaftpauze (in Felieu) begint de ober ongevraagd over noodweer gisteren. De straten en parkeerplaats stonden blank. "Zoveel regen, It's was not normal!" zegt hij. Wat ben ik blij met de rustdagkeuze.
Aan het einde van de dag staan 110 kilometers op de teller. Ankerplaats is het dorpje Camellera. Ik onderwerp Bikkel er aan een poetsbeurt. Hij zit nog deels onder de slijk uit Lazio. Hardnekkig spul. Daarna draai ik Cheb Khaled's Di Di.
Morgen trek ik volgens mij al de Pyreneeën over met mijn gepoetse King of the Road. "Que viva la vida!"
Cornelie:19 mei 2026Wederom een boeiend verhaaltje Tinman💋
TimS oet K-O:20 mei 2026Fantastisch, die “onderweg-contacten”.
Dennis:20 mei 2026Nog steeds jaloers....sjiek !
Ans:20 mei 2026Gezellig bij de kapper Op snelheid geknipt Dat moet goed komen 💇🏻♂️En weer mooie plaatjes 🚲🌞🥂
Eric:20 mei 2026Petje af Marcel, wat een trip zeg, nou zet hem op bikkel (ook de fiets) en weer veilige km gewenst.
Huibert Roost:20 mei 2026Veel succes in de Pyreneeën doorsteek. Ik heb al de eerste foto’s langs zien komen waar ik ook ben geweest, dat maakt het extra leuk. Al een keuze gemaakt welke routevariant je gaat volgen?