Is het kermis hier

26 april 2026 - Maribor, Slovenië

In Leveroy (Leivere) fietsten ze met de kermis door de kroeg. Of de kermiskoers er nog is, weet ik niet.

1000075727

Vandaag had ik wel een beetje dat gevoel dat de renners daar moeten hebben. De eerste 20 kilometer reed ik over een dijk en ging het regelmatig door een smalle zandgoot. Dat vraagt wat stuurmanskunsten. Maar, altijd beter dan het keienpad parallel aan de dijk.

1000075750

Ik werd vrijwel direct na vertrek uit Varaždin op het bestaan van het gootje op de dijk gewezen door een Franse langeafstandsfietser uit Toulouse. Eric. Klinkt niet echt Frans. Afijn. Hij had er een flinke trip opzitten. Vanaf thuis naar Toulon. Daar de boot op naar Sardinië. Na een rondje over het eiland door naar het Italiaanse vasteland. Hier verder via Rome, Venetië naar..... Varaždin. Waar ik hem deze ochtend tref. Zijn eindbestemming?  Roemenië. Hoewel hij daar nog niet zeker van is.

10000757651000075753

Waar ik zeker van ben is dat het gastadres in Varaždin in de categorie slechtste so far valt. Ik zeg niet vaak 'bah'. Maar dit was een hol. Tel daarbij op dat mijn liefje gisteren thuis, samen met haar familie, haar 60-jarige verjaardag vierde, dat ik uit armoede alleen de film 'Im Westen Nicht Neues' heb gekeken (deprimerend) en dat ik de grindpaden even helemaal zat was. Conclusie, gisteren was een off day.

1000075759

Vandaag pakte ik de draad weer 'volle patrol' op. De temperatuur is prima (22 graden), er waait een zwakke wind uit de juiste richting en de leuke ontmoeting met Eric de Fransman zet de juiste toon. Voor de middag verlaat ik Kroatië, "Hello Slovenia", en ben ik in het land van super wielrenner Tadej Pogačar.

Hij buffelt in België en wint, alweer, Luik - Bastenaken - Luik. Ik maak op mijn eigen tempo mijn kilometers. In Kroatië was het even zoeken. Vanaf de Sloveense grens is de Drau Radweg uitstekend aangegeven. De route gaat deels over asfalt, deels over grind.

10000757541000075751

Ankerplaats is Maribor. Een mooie compacte stad. Ik bezoek het historisch centrum en het stadion van NK Maribor. Meerdere Nederlandse profclubs hebben er gespeeld.

1000075766 10000758131000075788

Mijn nestje voor de nacht is geboekt boven een Irish Pub. Als ik de Bikkel ga parkeren moet ik denken aan Leivere. Ik wil nog vragen of het kermis is, want ik mag hem zo door de zaak rossen.

Bijna een maand onderweg. 85 km op de teller vandaag. Ik blijf me verbazen.

1000075767

1. José Tinnemans:
    26 april 2026
    Als je het mij vraagt staat er geen paard in de gang maar...een fiets, bikkel geheten.

Heel bijzonder!
  2. Ricky:
    26 april 2026
    mooie locatie voor de Bikkel is niet zomaar ‘n fiets- hokje 🤣 maar ‘n luxe stalling 🤣
  3. Petra tinnemans:
    Super mooi daar
  4. ALDJE:
    Wat mooi.
    Proficiat met je meisje.🎊🎉🥰
  5. Dennis:
    27 april 2026
    ....ich neem aan desse ff op en neer vluugs veur Moulin Blues en Mijl op Zeven ? 😉. Zuut dr sjiek oet dae Drau Randweg 👌.
  6. Ans:
    28 april 2026