Vlees op de tanden
27 mei 2026 - Cormatin, Frankrijk
De tweede vrijdag van februari 2026 viel het besluit. Te voet naar Rome gaat niet, dus met de fiets. Kijkt u de datum na, dan is echt zo. Op dat moment weet ik niks van lange afstand fietsroutes. Ja, er is een collega met LAF-ervaring (LAF staat voor Lange Afstand Fietsers). Die vroeg ik af en toeom wat info. Voorzichtig, omdat de hoop op lopen bleef.
Wie na deze intro meer wil weten over asfalt-, grindondergrond, hoogtemeters, inkoopadressen en andere pracktisch informatie verwijs ik door.
Terug naar....... de onervaren, misschien niet genoeg kennis hebbende. Inmiddels is alles anders. Donauradweg, Alpe Adria Radweg, Drau Radweg, IJzeren Gordijn Route, Rietsema, Benjaminse. ViaRhone, Voie Verte. Ik kan nog even doorgaan.
Moraal van dit verhaal. Vooraf ben je soms niet van alles op de hoogte. Je zoekt, vindt, zet door. 'Kein geloel'. Dat is een instelling waarmee, over het algemeen, reële doelen haalbaar zijn. Binnen alle gelederen van wat je doet.
Ik ben geen doorgewinterde LAF-er. Er zijn zoveel meer reizigers. Verder, langer, interessanter, beter. Daar gaat Tinman niet voor of over. Ik geniet. Met volle, volle teugen. En de tocht zit er nog niet op. Omdat het aanvankelijk een wandeltocht zou zijn, en ik best snel leer en fiets, heb ik nog tijd. Op de kaart gaat mijn route weliswaar noordwaarts, richting thuishaven. Maar, wie weet, neem ik volgende week een nieuwe afslag.
Komend weekend is er een tweede rendez-vous met mijn meisje. Daar zie ik erg naar uit. Dan is onder meer, het vervolg van de reis en welke afslag te nemen, 'stof van mijmeren'. Sanen. Met een wijntje, een kaasje. Na een paar dikke 100 + km dagen, mét dikke 30 + graden, is dat heerlijk.
Om tot die afstanden te komen vertrek je vroeg. Voordelen: het is (nog) koel, (nog) rustig op de routes. Nadeel. De muggenwolken. Zowel langs de Rhône als Saone ging het regelmatig tikke-tikke-tikke-de-tik tegen lijf en bril. Chips, weer een paar gram dood insectenvlees. Soms was de mond net te laat dicht. Het gevolg laat zich raden: vlees op de tanden. Allez; beter vlees dan haar op de tanden.
Op een vraag waarom ik niet hier, daar en (weet ik waar overal) niet stop en ga sightseeing, het volgende. Na bijstelling (voet-fiets) was het doel Maráza Hongarije en Rome Italië en daarna naar huis.
De één pakt daarvoor het vliegtuig, trein, de brommer of auto. De ander de fiets. Met die laatste krijg je "vleis oppe tenj". Ik spreek uit ervaring .
Ankerplaats Cormatin, 96 km op de teller, heet overdag (34 graden), vierde opeenvolgende nacht in het tentje.

Gaat goed met je en inmiddels ben je toch al een ervaren LAF. Geniet nog van je tocht en laat je ons nog ff genieten van je reisverhalen.